... je prázdný
Czekolada Jakub Piątkowski - Brazylia 65% (outlet)
Szybki podgląd
98.72 Kč
Czekolada Jakub Piątkowski - Dominikana 67% kakao (outlet)
Szybki podgląd
98.72 Kč
Listki Czekoladowe - Ananas (outlet)
Szybki podgląd
91.93 Kč
Casino Mocca - Burundi Munyinya Hill
Szybki podgląd
277.65 Kč
Johan & Nyström  - Guava
Szybki podgląd
61.08 Kč
Five Elephant - Colombia Finca El Vergel
Szybki podgląd
382.54 Kč
Five Elephant - Guatemala El Socorro Yellow Bourbon
Szybki podgląd
364.03 Kč
G.A.T. Fashion 3tc (outlet)
Szybki podgląd
616.38 Kč
Gardelli Specialty Coffees - Brazil Fazenda Santa Maria
Szybki podgląd
302.33 Kč
Caffenation Filter - KEN Kenya Gatomboya AA
Szybki podgląd
320.84 Kč
Úvodní stránkaNasze marki - Johan & NyströmJohan & Nyström - Ethiopia Welena

Johan & Nyström - Ethiopia Welena

246.12 Kč
Kód: KU123250
Doprava:48 hodin
Dostupné (20 ks)
Waga:0.25 kg
Sprawdź koszty wysyłki

Koszty dostawy tego produktu

počet:ks

Welena to etiopska kawa, w której odnajdziesz esencję smaków i aromatów charakterystycznych dla regionu, z którego pochodzi. Złożona, o czystych nutach kwiatów i nektarynek, delikatnej kwasowości cytrusów oraz słodyczy cukierków i jagód.
 
Szczegółowy opis:

Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Oromia, Guji, Shakiso
Farmer: Tesfaye Bekele
Farmy: Suke Quto oraz Welena
Wysokość uprawy: 1800 - 1930 m n.p.m.
Odmiana: 100% Arabika, lokalne odmiany
Obróbka: Myta

Kawa jest obrabiana przy użyciu metody mycia. Owoce są maszynowo pozbawiane miąższu i fermentują w wodzie przez 35 – 48 godzin, w zależności od panującej temperatury. Następnie są płukane i pozostawiane w wodzie, co w znacznym stopniu wypłukuje cukier oraz uwypukla przyjemną, owocową kwasowość.

Plantacje Welena oraz Suke Quto mieszczą się w regionie Oromia, na obszarze zwanym Shakiso. Kawy z tej okolicy są zdecydowanie bardziej owocowe niż te z sąsiednich Yirgacheffe i Sidamo. Jest to spowodowane uprawą na żyznych, wulkanicznych glebach oraz metodą obróbki uwzględniającą długą fermentację. Farma rozciąga się na blisko 90 hektarach pełnych gór i dolin. Co ważne, hodowla jest w pełni organiczna – nie ma mowy o użyciu pestycydów, gleby są dodatkowo użyźniane odpadami pochodzącymi z krzewów kawowca, a uprawę kawy łączy się z hodowlą innych owoców.

Założycielem plantacji i stacji obróbki jest Tesfaye Bekele, specjalista w dziedzinie agronomii, ekonomii i oczywiście kawy. Jego kawowa przygoda rozpoczęła się w 2001 roku – od tego czasu farma stale się rozwija, a w efekcie zwiększa się produkcja i jakość ziarna. Bezpośrednia współpraca z palarnią Johan & Nyström trwa od 2012 roku, z rewelacyjnymi skutkami – po każdym zbiorze skupowane jest 300 worków ziarna, a rolnicy są premiowani za jakość produktu i otrzymują wynagrodzenie o 30% wyższe od stawki Fair Trade.

 
Nasze przepisy:

Dripper V60

Doza: 6,5 g kawy / 100 ml wody
Całkowity czas: ok. 3:30 min
Temperatura wody: 89 stopni Celsjusza
Mielenie: Średnie

Przykładowy przepis na 300 ml kawy:
1. Po namoczeniu filtra i rozgrzaniu wszystkich naczyń, wsyp zmieloną wcześniej kawę (19,5g) do filtra.
2. Zalej kawę 60 gramami wody i odczekaj 30 sekund. Delikatnie zamieszaj dripperem.
3. Dolej wodę do poziomu 130 g.
4. Kiedy stoper wskaże czas 1:10 min, dolej kolejną porcję wody do poziomu 220 g.
5. Ostatnią porcję wody (do poziomu 300 g) dolej w momencie 2:10 min.
6. Proces powinien zakończyć się ok. 3:30 min. Gotowe!


Aeropress (Metoda odwrócona - invert):

Doza: 19 g
Czas: 2:45 min.
Temperatura: 89 stopni Celsjusza
Mielenie: grube (jak do Chemexa)

Parzenie:
1. Po rozgrzaniu Aeropressa, przelaniu filtra i potrzebnych naczyń, ustaw Aeropress odpowiednio do odwróconej metody (tłokiem do dołu). Wsyp do zaparzacza 19 g zmielonej kawy.
2. Zalej kawę 50 g gorącej wody i odczekaj 30 sekund.
3. Dolej wodę do poziomu 240 g i zamieszaj 5 razy.
4. Kiedy czas wskaże 1:45 min, załóż sitko z filtrem, obróć Aeropress i powoli przeciśnij (przez ok. 60 sekund) kawę do naczynia. Jeśli po obróceniu zaparzacza kawa jest przylepiona do tłoka, lekko zamieszaj Aeropressem.
5. Gotowe!
 

Pro tento produkt zatím nejsou žádné recenze!

Napsat recenzi

Majitel internetového obchodu nezaručuje, že zveřejněné názory pocházejí od spotřebitelů, kteří daný produkt použili nebo zakoupili.

SKLEP internetowy Z KAWĄ I HERBATĄ,

SKLEP internetowy Z KAWĄ I HERBATĄ Sklep internetowy z kawą i herbatą, to miejsce gdzie dzielimy się z Tobą pasją przyrządzania i picia najlepszej kawy i herbaty. Cały czas pracujemy nad tym, aby kawy i herbaty były zawsze najwyższej jakości, a perfekcyjna obsługa klienta to nasz stały priorytet. Nasza baza wiedzy o kawie tworzona przy współpracy z najlepszymi baristami w Polsce i jest to baza do dyspozycji w każdej chwili, gdybyś potrzebował informacji na temat parzenia a także sposobu jej palenia. Znajdziesz tam również nowości ze świata kawy i herbaty oraz informacje pozwalające w efektowny sposób zabłysnąć w towarzystwie dzięki super kawie i herbacie. Nasz sklep internetowy z kawą i herbatą to miejsce, w którym znajdziesz dobrą kawę, a także cały wachlarz akcesoriów do kawy i herbaty renomowanych marek. Nie zostajemy w tyle i obserwujemy najnowsze trendy kawowe i herbaciane, stąd w naszej ofercie znajdziesz akcesoria jChemex, Aeropress, Drip, Syfon, designerskie kubki KeepCup. W naszym sklepie internetowym znajdziesz zawsze popularne marki kawy np. bardzo popularna  kawa ziarnista Illy i Lavazza, która idealnie sprawdzi się do ekspresu zarówno w biurze jak i w domu.