Front pageNasze marki - Johan & NyströmJohan & Nyström - Monsoon Malabar
We wszystkich aspektach słowa ta kawa jest unikalna. Jest jak wehikuł czasu, gdyż dzięki niej możemy poznać smak kawy taki jak 300 lat temu, gdy drewniane statki pływały po morzach, przewożąc ziarna między Indiami a Europą.
Wiele tygodni na morzu narażało ładunek na zmianę, zarówno wyglądu, jak i smaku ziaren kawy. Dziś jest to naśladowane przez wystawianie wilgotnej kawy na działanie ciepłego wiatru monsunowego na czas od dwóch do trzech miesięcy. Ziarna w tym okresie pęcznieją, stają się duże, kruche i jasnożółte.
Smak jest mocny i dojrzały. Posmak jest pełen aromatów, przywołujących piwniczną whisky lub torf w najlepszym znaczeniu.
Region: Malabarkusten, na północ od Cochin, w tym miejscu kawa jest przetwarzana.
Proces: Dojrzałe jagody są suszone w swojej powłoce, a następnie klasyfikowane. Ziarna klasy A suszy się na betonowej wentylowanej podłodze, w warstwach do 10 - 15 cm. Po osuszeniu ziarna są zbierane i pozostawione do dojrzewania na wietrze monsunowym.
Przeznaczenie: Ekspresy przelewowe, espresso, kawiarka, frenchpress.
There are no reviews for this product yet.
Write ReviewThe owner of the online store does not guarantee that the published opinions come from consumers who have used or purchased a given product.