Strona głównaNasze marki - Coffee ProficiencyCoffee Proficiency - Kenya Karinga
Ziarno jakości speciality pochodzące z Kenii, wypalane przez krakowską palarnię kawy Coffee Proficiency. Kawa jasno palona, przeznaczona do przelewowych metod parzenia.
Charakteryzuje się aromatem czarnych porzeczek, cukru trzcinowego i czekolady. Słodycz jest zbalansowana orzeźwiającą kwasowością. W smaku pojawiają się owoce: czarne porzeczki, winogrona i śliwki.
Charakteryzuje się aromatem czarnych porzeczek, cukru trzcinowego i czekolady. Słodycz jest zbalansowana orzeźwiającą kwasowością. W smaku pojawiają się owoce: czarne porzeczki, winogrona i śliwki.
Kraj pochodzenia: Kenia
Region: Kiambu
Producent: Gitwe
Wysokość uprawy: 1840 m n.p.m.
Odmiana: SL 28, SL 34, Ruiru 11
Obróbka: Washed
Stacja obróbki założona w 1983 roku jest częścią kooperatywy farmerów Gitwe. W skład spółdzielni wchodzą aktualnie cztery wsie: Kimaruri, Kariungu, Gachiha i Mugalwa. Obecnie szefem kooperatywy jest Samwel Muteti.
Kawa uprawiana jest na bogatych w składniki odżywcze czerwonych glebach torfowych. Organizacja Coffee Management Service przez kilka ostatnich lat pomaga farmerom we wdrażaniu długoterminowej strategii polepszania warunków uprawy kawy. Dzięki nasadzeniom nowych drzewek kawowca oraz zastępowaniu starych krzewów, krzewami nowej odmiany botanicznej Batian, wzrasta wydajność upraw oraz produkcja kawy na farmach.
Rygorystyczna procedura kontroli jakości wdrożona przez Coffee Management Service opiera się na komisji członków, która dba o jakość każdego działania związanego z produkcją kawy. Członkowie komisji odwiedzają farmy, sprawdzają, w jakim stopniu realizowane są procedury jakości dotyczące: zbiorów, nawożenia, odchwaszczania itp., jednocześnie doradzając w sprawach technicznych dotyczących uprawy, doboru nowych sadzonek i nasion pod uprawę.
Po zbiorze dojrzałe owoce kawowca dowożone są do stacji obróbki przez członków kooperatywy. Tam podlegają procesowi usunięcia skórki i miąższu oraz dalszym etapom mokrej obróbki, aż do uzyskania ziarna w pergaminie. Woda do obróbki na mokro pobierana jest z rzeki Rwabura. Zużyta woda jest oczyszczana i wraca do obiegu rzeki.
Dla tego produktu nie napisano jeszcze opinii!
Napisz opinięWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.