... is empty
Czekolada Jakub PiÄ…tkowski - Brazylia 65% (outlet)
Quick view
£3.36
Czekolada Jakub PiÄ…tkowski - Dominikana 67% kakao (outlet)
Quick view
£3.36
Listki Czekoladowe - Ananas (outlet)
Quick view
£3.13
Casino Mocca - Burundi Munyinya Hill
Quick view
£9.45
Johan & Nyström  - Guava
Quick view
£2.08
Five Elephant - Colombia Finca El Vergel
Quick view
£13.02
Five Elephant - Guatemala El Socorro Yellow Bourbon
Quick view
£12.39
G.A.T. Fashion 3tc (outlet)
Quick view
£20.98
Gardelli Specialty Coffees - Brazil Fazenda Santa Maria
Quick view
£10.29
Caffenation Filter - KEN Kenya Gatomboya AA
Quick view
£10.92
Front pageOutletJohan & Nyström - Ethiopia Welena (outlet)

Johan & Nyström - Ethiopia Welena (outlet)

£8.38
Manufacturer: Johan & Nyström
Model: KU123250
Product unavaliable
Weight:0.25 kg
Check shipping costs

Shipping of this product

Ask about product

Welena to etiopska kawa, w której odnajdziesz esencję smaków i aromatów charakterystycznych dla regionu, z którego pochodzi. Złożona, o czystych nutach kwiatów i nektarynek, delikatnej kwasowości cytrusów oraz słodyczy cukierków i jagód.
 
Szczegółowy opis:

Kraj pochodzenia: Etiopia
Region: Oromia, Guji, Shakiso
Farmer: Tesfaye Bekele
Farmy: Suke Quto oraz Welena
Wysokość uprawy: 1800 - 1930 m n.p.m.
Odmiana: 100% Arabika, lokalne odmiany
Obróbka: Myta

Kawa jest obrabiana przy użyciu metody mycia. Owoce są maszynowo pozbawiane miąższu i fermentują w wodzie przez 35 – 48 godzin, w zależności od panującej temperatury. Następnie są płukane i pozostawiane w wodzie, co w znacznym stopniu wypłukuje cukier oraz uwypukla przyjemną, owocową kwasowość.

Plantacje Welena oraz Suke Quto mieszczą się w regionie Oromia, na obszarze zwanym Shakiso. Kawy z tej okolicy są zdecydowanie bardziej owocowe niż te z sąsiednich Yirgacheffe i Sidamo. Jest to spowodowane uprawą na żyznych, wulkanicznych glebach oraz metodą obróbki uwzględniającą długą fermentację. Farma rozciąga się na blisko 90 hektarach pełnych gór i dolin. Co ważne, hodowla jest w pełni organiczna – nie ma mowy o użyciu pestycydów, gleby są dodatkowo użyźniane odpadami pochodzącymi z krzewów kawowca, a uprawę kawy łączy się z hodowlą innych owoców.

Założycielem plantacji i stacji obróbki jest Tesfaye Bekele, specjalista w dziedzinie agronomii, ekonomii i oczywiście kawy. Jego kawowa przygoda rozpoczęła się w 2001 roku – od tego czasu farma stale się rozwija, a w efekcie zwiększa się produkcja i jakość ziarna. Bezpośrednia współpraca z palarnią Johan & Nyström trwa od 2012 roku, z rewelacyjnymi skutkami – po każdym zbiorze skupowane jest 300 worków ziarna, a rolnicy są premiowani za jakość produktu i otrzymują wynagrodzenie o 30% wyższe od stawki Fair Trade.

 
Nasze przepisy:

Dripper V60

Doza: 6,5 g kawy / 100 ml wody
Całkowity czas: ok. 3:30 min
Temperatura wody: 89 stopni Celsjusza
Mielenie: Åšrednie

Przykładowy przepis na 300 ml kawy:
1. Po namoczeniu filtra i rozgrzaniu wszystkich naczyń, wsyp zmieloną wcześniej kawę (19,5g) do filtra.
2. Zalej kawÄ™ 60 gramami wody i odczekaj 30 sekund. Delikatnie zamieszaj dripperem.
3. Dolej wodÄ™ do poziomu 130 g.
4. Kiedy stoper wskaże czas 1:10 min, dolej kolejną porcję wody do poziomu 220 g.
5. OstatniÄ… porcjÄ™ wody (do poziomu 300 g) dolej w momencie 2:10 min.
6. Proces powinien zakończyć się ok. 3:30 min. Gotowe!


Aeropress (Metoda odwrócona - invert):

Doza: 19 g
Czas: 2:45 min.
Temperatura: 89 stopni Celsjusza
Mielenie: grube (jak do Chemexa)

Parzenie:
1. Po rozgrzaniu Aeropressa, przelaniu filtra i potrzebnych naczyń, ustaw Aeropress odpowiednio do odwróconej metody (tłokiem do dołu). Wsyp do zaparzacza 19 g zmielonej kawy.
2. Zalej kawÄ™ 50 g gorÄ…cej wody i odczekaj 30 sekund.
3. Dolej wodÄ™ do poziomu 240 g i zamieszaj 5 razy.
4. Kiedy czas wskaże 1:45 min, załóż sitko z filtrem, obróć Aeropress i powoli przeciśnij (przez ok. 60 sekund) kawę do naczynia. Jeśli po obróceniu zaparzacza kawa jest przylepiona do tłoka, lekko zamieszaj Aeropressem.
5. Gotowe!
 

There are no reviews for this product yet.

Write Review

The owner of the online store does not guarantee that the published opinions come from consumers who have used or purchased a given product.

SKLEP internetowy Z KAWÄ„ I HERBATÄ„,

SKLEP internetowy Z KAWĄ I HERBATĄ Sklep internetowy z kawą i herbatą, to miejsce gdzie dzielimy się z Tobą pasją przyrządzania i picia najlepszej kawy i herbaty. Cały czas pracujemy nad tym, aby kawy i herbaty były zawsze najwyższej jakości, a perfekcyjna obsługa klienta to nasz stały priorytet. Nasza baza wiedzy o kawie tworzona przy współpracy z najlepszymi baristami w Polsce i jest to baza do dyspozycji w każdej chwili, gdybyś potrzebował informacji na temat parzenia a także sposobu jej palenia. Znajdziesz tam również nowości ze świata kawy i herbaty oraz informacje pozwalające w efektowny sposób zabłysnąć w towarzystwie dzięki super kawie i herbacie. Nasz sklep internetowy z kawą i herbatą to miejsce, w którym znajdziesz dobrą kawę, a także cały wachlarz akcesoriów do kawy i herbaty renomowanych marek. Nie zostajemy w tyle i obserwujemy najnowsze trendy kawowe i herbaciane, stąd w naszej ofercie znajdziesz akcesoria jChemex, Aeropress, Drip, Syfon, designerskie kubki KeepCup. W naszym sklepie internetowym znajdziesz zawsze popularne marki kawy np. bardzo popularna  kawa ziarnista Illy i Lavazza, która idealnie sprawdzi się do ekspresu zarówno w biurze jak i w domu.